FAQ

Waarom een dagje weg naar Leeuwarden?

Een uitje naar Leeuwarden is heel wat anders dan een dagje weg naar Amsterdam. Het zijn weliswaar allebei steden, maar daar houden de overeenkomsten ook wel op. Zo is Leeuwarden bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner dan de hoofdstad van Nederland. Tevens is het toerisme in de Friese stad een stuk minder dan in Amsterdam. Dit heeft natuurlijk de nodige voordelen. Zo ziet het er bijvoorbeeld niet zwart van de mensen. Je kunt er dus lekker een dagje rustig shoppen. Daarnaast is Leeuwarden een stuk goedkoper dan Amsterdam. Zeker wanneer jij niet al teveel geld uit wilt geven aan een dagje weg, is Leeuwarden een goede keuze.

Welke bezienswaardigheden vind je in de stad?

Net als in vrijwel iedere ander stad vind je in Leeuwarden ook de nodige bezienswaardigheden. De bekendste van allemaal is de Oldenhove. Dit moest ooit de hoogste kerktoren van Nederland worden. Veel verder dan de tien meter hoog zijn ze echter niet gekomen. Bij deze hoogte begon de toren namelijk te verzakken, waardoor de bouw gestaakt werd. Momenteel staat de toren nog steeds scheef. Ook de Waag en de Blokhuispoort zijn enkele historische gebouwen die zeker het bezoeken waard zijn. Sla vooral ook de binnenstad niet over, want deze is ook bijzonder historisch.

Is Leeuwarden goed te bereiken?

Veel mensen denken dat Leeuwarden zo’n beetje aan het einde van de wereld ligt. Dit is echter helemaal niet het geval. Sterker nog: de stad is bijzonder goed te bereiken. Met de auto ben je er het snelst. Vanaf Amsterdam ben je bijvoorbeeld al met anderhalf uur in de provinciehoofdstad van Friesland. Leeuwarden is echter ook per trein prima bereikbaar. Vanuit Amsterdam ben je iets langer dan twee uurtjes onderweg, vanuit Zwolle ben je binnen een uur al in Leeuwarden.

Hoe zit het met de kunst en cultuur in Leeuwarden?

Liefhebbers van kunst en cultuur komen in Leeuwarden helemaal aan hun trekken. In deze Friese stad kun je namelijk vrijwel altijd diverse exposities bezichtigen. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse musea die zeker een bezoekje waard zijn. Cultuurliefhebbers moeten ook zeker een bezoekje brengen aan de binnenstad van Leeuwarden. Deze is namelijk heel erg historisch. Je vindt er bijvoorbeeld nog veel oude, kleine huisjes, maar er zijn ook nog enkele mooie gebouwen uit de vroegere jaren bewaard gebleven. Liefhebbers van kunst en cultuur komen in Leeuwarden dus absoluut aan hun trekken.

Welke Friese lekkernijen kun jij proeven in Leeuwarden?

Friese lekkernijen: je hebt er vast weleens iets over gehoord. De kans dat je ze ook al geproefd hebt, is echter een stuk kleiner. Wanneer jij een bezoek brengt aan Leeuwarden, is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om hier wat Friese lekkernijen te proeven. Bestel bijvoorbeeld eens een kop koffie op het terras of in een horecagelegenheid. Je krijgt dan doorgaans niet alleen een kop koffie, maar ook Fryskedúmkes. Bestel je er ook een broodje bij? Ga dan eens voor een broodje met Friese nagelkaas. En wanneer je een nog een Friese lekkernij mee naar huis wilt nemen, is het suikerbrood natuurlijk een goede keuze.

Hoe zit het met overnachten in Leeuwarden?

Wanneer jij langer dan een dagje weg gaat naar Leeuwarden, wil je hier natuurlijk ook overnachten. Geen probleem, want er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden in en rondom de Friese hoofdstad. En dit kost je nog niet eens heel erg veel geld. Tenminste, niet wanneer je aandacht besteedt aan het zoeken van een goedkope accommodatie. Zo is een overnachting in Leeuwarden bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan de hotels in Amsterdam. Door te kiezen voor een goedkoop hotel, houd jij dus wat geld over. Dit kun je mooi gebruiken om een aantal leuke dingen te doen in Leeuwarden.